Kağıt Paraların Arka Yüzündeki Kişiler ve Özellikleri

Kağıt Paraların Arka Yüzündeki Kişiler ve Özellikleri

Türkiye’de kullanımda olan 6 tane banknot yani kağıt para bulunmaktadır. Bu banknotların tümünün de ön yüzünde Mustafa Kemal Atatürk‘ün bir resmi yer alıyor.

Peki bu kağıt paraların arka yüzündeki kişiler kimlerdir merak ettiniz mi? Türk Lirası kağıt paralarının arka yüzeyindeki kişiler ve bu kişilerin özellikleri haberimizde.

İçindekiler

Türkiye’de kullanılan banknotların arka yüzündeki kişiler kimdir?

  • 5 TL: Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı
  • 10 TL: Profesör Doktor Cahit Arf
  • 20 TL: Mimar Ahmed Kemaleddin
  • 50 TL: Fatma Aliye Hanım
  • 100 TL: Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)
  • 200 TL: Yunus Emre

Turkiyede Kullanılan Banknotların Arka Yüzündeki Kişiler kimdir?

Türkiye’de 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 Türk Lirası (TL) olmak suretiyle 6 tane banknot (kağıt para) kullanımdadır. Banknotların her birinin arka yüzeyinde değişik insanların resmi olduğu gibi kişilerin özellikleri de birbirinden farklıdır. Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı‘dan Mimar Ahmed Kemaleddin‘e, Fatma Aliye Hanım‘dan Yunus Emre‘ye kadar değişik adlar Türk Lirası kağıt banknotları arkasında bulunmaktadır. Hangi kağıt paranın arkasında kimin olduğu detaylarıyla beraber haberimizde.

Kâğıt Paranın Kısaca Tarihçesi

Para buluş edilmeden önce, muhtelif mallar değişiklik aracı olarak kullanılmıştır. Tarihte ilk kâğıt para M.S. 806 senesinde Çin’de ortaya çıkmıştır. Kağıt para kullanılmaya başlamadan ilkin gene Çin’de deri paraların kullanıldığı yazılı kaynaklarda yer almaktadır. İlk kâğıt paranın 1690’lı yıllarda ABD’de Massachusetts Hükümeti, İngiltere’de ise kuyumcular tarafınca basıldığı ve dolaşıma çıkarıldığı, 1694 senesinde İngiliz Merkez Bankası ve daha sonra öteki ülke merkez bankalarının kurulması ile de yaygınlaştığı görülmektedir.

Türkiye’de kullanılan banknotlar ve arka yüzeyindeki kişilerin özelliklerini detaylarıyla beraber ele aldık. İşte kağıt paraların arka yüzündeki kişiler ve bu kişilerin kim oldukları bilgileri.


5 TL: Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı

5 TL arka yüzü.

5 Türk Lirasının hakim rengi kahverengidir.

5 Türk Lirasının arkasındaki kişi Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı‘dır. Türkiye’de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini elde etmiş bilim adamıdır. Sayılı bunun yanı sıra dünya genelinde bilim zamanı doktorasını bitiren ilk insandır. Lise dönemindeki üstün başarısından dolayı zamanın Milli Eğitim Bakanı’nın desteğini aldı ve yurt dışı sınavlarında dereceye girerek Harvard Üniversitesi’nde Bilim Tarihi okudu. Harvard doktorası da alan Sayılı, Bilim Tarihi konusu ile ilgili hekime alan ilk kişidir.


10 TL: Profesör Doktor Cahit Arf

10 TL arka yüzü

10 Türk Lirasının hakim rengi kırmızıdır.

10 Türk Lirasının arkasındaki kişi Prof. Dr. Cahit Arf’tir. Dünyaca meşhur bir matematikçi Cahit Arf, Göttinden Üniversitesi’nde hekime yapmıştır. TÜBİTAK’ın ilk bilim kurulu başkanıdır.


20 TL: Mimar Ahmed Kemaleddin

20 TL arka yüzü

20 Türk Lirasının hakim rengi yeşildir.

20 Türk Lirasının arkasındaki kişi Mimar Ahmed Kemaleddin‘dir. Mimar Kemaleddin şeklinde de malum Ahmed Kemaleddin 1. Milli Mimarlık akımının en mühim temsilcisidır. Mimar Kemaleddin, Çamlıca Kız Lisesi, Ankara Evkaf Apartmanı, Bebek Camii, Gazi Eğitim Fakültesi, TCDD Genel Müdürlük Binası, Edirne Garı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Birinci, İkinci, Üçüncü, Dördüncü Vakıf Han Binaları gibi çoğu eserin mimarıdır.


50 TL: Fatma Aliye Hanım

50 TL arka yüzü

50 Türk Lirasının hakim rengi turuncudur.

50 Türk Lirasının arkasındaki kişi Fatma Aliye Hanım‘dır. Gerçek ismi Fatma Aliye Topuz olan Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk hanım romancısı olarak tanınır. Ref’et (1898), Udi (1899), Enin (1910), Muhadarat (1892), Hayal ve Hakikat (1892) isminde 5 romanı bulunmaktadır.


100 TL: Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)

100 TL arka yüzü

100 Türk Lirasının hakim rengi mavidir.

100 Türk Lirasının arkasındaki kişi Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)‘dir. Asıl ismi Mustafa, takma ismi ise Itrî olan Türk bestekar, çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası aldığı söylenir. Ustaları içinde Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi, 17. yüzyıl bestecileri vardır.


200 TL: Yunus Emre

200 TL arka yüzü

200 Türk Lirasının hakim rengi mordur.

200 Türk Lirasının arkasındaki kişi Yunus Emre‘dir. Yunus Emre, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairidir. Hayatını ‘Erenler’ makamına ulaşmak için adamış olduğu söylenen Yunus Emre’nin Divan ve Risaletü’n Nushiye isimli iki eseri vardır. Yunus Emre’nin ayrıntılı bilgilerine Wikipedia üstünden ulaşılabilir. (Ayrıca bkz. Ülkelere göre para birimleri listesi)


Türkiye’de Kullanılan Banknotlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’nin hangi banknotlarında tarihi figürler yer almaktadır?

  • 100 TL, 50 TL, 20 TL, 10 TL ve 5 TL banknotlarında tarihi figürlerin portreleri yer almaktadır.

Hangi banknotlarda Mustafa Kemal Atatürk yer alır?

  • Türkiye’de 100 TL ve 5 TL banknotlarının arka yüzünde Mustafa Kemal Atatürk‘ün portresi bulunmaktadır.

Hangi banknotlarda Mevlana Celaleddin Rumi resmi yer alır?

  • Mevlana Celaleddin Rumi, Türkiye’nin 50 TL banknotunun arka yüzünde resmedilmiştir.

Türkiye’nin hangi banknotlarında Mimar Sinan figürü bulunmaktadır?

  • Türkiye’de 20 TL banknotunun arka yüzünde Osmanlı döneminin ünlü mimarı Mimar Sinan‘ın portresi bulunmaktadır.

Hangi banknotlarda Yunus Emre resmi yer alır?

  • Yunus Emre, Türkiye’nin 10 TL banknotunun arka yüzünde resmedilmiştir.

Hangi banknotlarda Eskişehir’de kurulan ilk Türk devletini temsil eden figürler bulunmaktadır?

  • Türkiye’nin 100 TL banknotunun arka yüzünde Eskişehir’de kurulan ilk Türk devletini temsil eden figürler bulunmaktadır.

Türkiye’nin hangi banknotlarında Kahramanlık Destanları resmedilmiştir?

  • Türkiye’nin 50 TL ve 100 TL banknotlarının arka yüzünde Kahramanlık Destanları anlatımları ve figürleri yer almaktadır.

Hangi banknotlarda Türk Denizcilik Tarihinde Önemli Bir Yere Sahip Olan Tersane Sahilindeki Tersane ve Denizcilik İşçileri resimleri yer alır?

  • Türkiye’nin 20 TL ve 5 TL banknotlarının arka yüzünde Türk Denizcilik Tarihinde Önemli Bir Yere Sahip Olan Tersane Sahilindeki Tersane ve Denizcilik İşçileri resimleri bulunmaktadır.

Türkiye’nin hangi banknotlarında Anadolu Medeniyetleri Müzesi resmedilmiştir?

  • Türkiye’nin 10 TL ve 5 TL banknotlarının arka yüzünde Anadolu Medeniyetleri Müzesi resmi yer almaktadır.

Hangi banknotlarda Türkiye’nin Doğal ve Tarihi Güzelliklerini Temsil Eden Manzaralar yer alır?

  • Türkiye’nin 20 TL ve 10 TL banknotlarının arka yüzünde Türkiye’nin Doğal ve Tarihi Güzelliklerini Temsil Eden Manzaralar bulunmaktadır.